top of page
pexels-cdc-3992933_edited.jpg
Vrouw met masker

📍Willemstad

Curaçao heeft het zwaar door het heersende coronavirus omdat de economie op het eiland afhankelijk is van het toerisme. Alle ongeveer 160.000 inwoners testen oftewel massatesten* is mogelijk maar gaat de economie niet redden. “Het kost teveel geld, capaciteit en er zijn vals-negatieve testen”, vertelt arts-epidemioloog Izzy Gerstenbluth.

*Massatesten betekent de gehele bevolking of een deel daarvan testen op het coronavirus. Hierbij haal je ook de mensen eruit die geen symptomen hebben. Deze mensen kunnen dan zo snel mogelijk worden geïsoleerd om verdere besmetting tegen te gaan. 

Vrouw wordt getest

Het aantal doden en besmettingen op Curacao

Waarom massatesten?

Daniël Hodge, directeur van Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) vertelt: “Het eiland heeft een groot voordeel namelijk dat het onderdeel is van het Koninkrijk. We kunnen daardoor terugvallen op Nederland. Curaçao heeft 1 miljard liquiditeitssteun van Nederland ontvangen, maar ook kreeg het eiland bijvoorbeeld voedselpakketten. Door deze steun is de economische daling minder diep, maar de economie is toch met ongeveer 20% gekrompen ten opzichte van het jaar daarvoor. Zelfs met de financiële injectie van Nederland.” Het eiland is enorm afhankelijk van de toeristen die aan het begin van de coronapandemie helemaal niet meer kwamen en nu nog maar mondjesmaat. Eerst waren alleen al de cruisetoeristen, die nu helemaal niet meer kunnen komen, een grote inkomstenbron. In 2019 waren er nog bijna 810.000 ‘cruise arrivals’ op Curaçao (Statista), ook andere reizigers kwamen in groten getale naar het eiland. Het is belangrijk voor de economie dat de reizigers weer kunnen komen. In een artikel van ‘Loopnewsbarbados’ is te lezen dat de Kaaimaneilanden wel aan massatesten hebben gedaan. Zo werden onder andere alle zorgmedewerkers, gevangenen en mensen die ademhalingssymptomen ervaren getest. De premier van deze eilanden gelooft dat door deze resultaten de ‘positive rate’ zal verminderen. Of dit echt heeft gewerkt en dit aan te bevelen is voor andere landen is niet duidelijk. Het doel van massatesten is om zoveel mogelijk tests uit te voeren, waardoor de kans wordt vergroot dat geïnfecteerde personen worden opgespoord. Niet alleen degenen die symptomen vertonen maar ook degenen die geen symptomen vertonen worden hierbij getest om ervoor te zorgen dat ze zichzelf zo snel mogelijk isoleren en het virus zich minder verspreidt. “Hoe groter de steekproef zou zijn geweest hoe meer valide de resultaten. We waren vrij behoudend met testen omdat er niet veel testcapaciteit en materiaal aanwezig was. Misschien hadden we helemaal aan het begin geldigere testen gehad met als gevolg dat het beleid hierop gebaseerd kon worden en dus ook het economisch beleid”, zegt Hodge. “Massatesten betekent extra mankracht. Extra mankracht kost meer geld, maar dit heeft Curaçao niet op dit moment. De maatregelen zijn nog flexibel in vergelijking met Nederland. Totdat vaccinaties plaatsvinden zullen de besmettingsvlagen terugkomen. Massatesten zouden misschien de statistische gegevens naar beneden brengen, maar de besmetting zal blijven en zal zijn impact blijven hebben op de gezondheid, zorg, reizen en de economie”, voegt meneer Joop Kusters, de voorzitter van VBC toe.
IMG_3120.JPG
Testlocatie op het eiland

Het onderzoek is gedaan door Fleur Verster als opdracht van haar studie journalistiek en het wordt ook geplaatst in het Antilliaans Dagblad waar ze nog bezig is met een verlengde stage. 

logo fontys.png

©Fleur Verster

bottom of page